Vi har alla hört talas om Röda hund. Det är ett virus som vi vaccineras för både vid 18 månader ålder samt när man går på lågstadiet. Vi har fått informationen att vaccinationen ger ett livslångt immun mot viruset, men under mitt besök på Sahlgrenska fick jag reda på att det inte alltid stämmer. När jag var på mitt besök på Sahlgrenska i tisdags fick jag reda på via blodprov att mitt immun mot Röda Hund var lägre än vad som önskades för att få starta min IVF – någonting som inte någon av mina andra läkare och vårdcentral märkt innan (och jag har tagit MÅNGA blodprov under detta året!) Så min nya läkare beordrade mig att uppdatera mitt vaccin mot Röda hund innan IVF start och hon sa även att jag absolut inte får bli gravid minst en månad efter att jag tagit vaccinet. Jag vill börja med att berätta vad Röda hund är, om det är några där ute som inte vet exakt vad det är för någonting. Det är ett virus som smittar vid direktkontakt och vid slem från när den sjuka personen hostar och nyser.

Röda hund börjar som vilken annan förkylning som helst. Man får snuva, ont i halsen och en feber på 38 grader. Ögonen kan bli irriterade och man kan även få ont i leder och få huvudvärk. Efter några dagar får man även utslag som är blekröda och upphöjda. Utslagen sprider sig sedan på kroppen, speciellt ansikte, armar och ben. Det är därmed ett virus som enkelt kan förväxlas med andra sjukdomar, men svullna lymfkörtlar, framför allt i nacken och armhålor och ljumskar, är ett tecken på att det kan röra sig om röda hund.Man smittar redan 2-3 dagar innan sjukdomen har brutit ut och försvinner efter att utslagen försvunnit. Man är därmed sjuk i 14-21 dagar. 

 Vad vi däremot inte fått information om är att Röda hund är extremt farligt att få under graviditet. Under de första tre månaderna kan fostret få fosterskador som kan leda till skador på nervsystem, ögon, hörsel och hjärta och Röda hund ökar även chansen för missfall. Jag vill, innan jag börjar skrika och gapa klargöra att det är otroligt ovanligt att få Röda hund idag, då det är sådan stor majoritet av svenska befolkningen som vaccinerar sina barn. Enligt SVT nyheter smittas genomsnittligen fem personer eller färre i landet varje år. Däremot var det en epidemi 2012 där 50 personer smittades i Stockholmslän, på grund av att där är vaccinationstäckningen lägre och den vaccinskeptiska antroposofiska rörelsen är stark.Vad jag även kan tillägga är att under de senaste åren har det uppmärksammats av sociala medier och på Internet att vaccinet ska öka chansen att barnet i fråga får autism, Crohns sjukdom och andra typer av CNS-skador. Trots att all forskning har visat att vaccinet INTE har någonting med dessa neurotiska sjukdomar att göra har det däremot gjort att det finns människor som inte vaccinerar sina barn och därmed ökar chansen att det sprids (och med min nya information om att vaccinet inte längre ger ett livslångt skydd) kan det göra att ännu en epidemi kan starta. Vårdfokus berättar även att det är större chans att bli smittad utomlands, då de inte har samma policy mot vaccination som vi har i Sverige. Då Sverige tar in flyktingar och personer från andra länder resulterar detta i att chansen är snäppet högre att smittas än vad det varit tidigare. Detta blev mycket information, men jag vill avsluta inlägget på en positiv not. Jag är faktiskt inte helt bitter i frågan. För om vi leker med tanken att jag hade blivit gravid på det naturliga sättet och inte fått veta denna information om mitt låga immun mot viruset förrän efter att jag redan blivit gravid (jag hoppas att vårdcentralerna och BVC testar ens immun mot viruset under graviditet) då hade jag riskerat mitt barns hälsa utan att ens veta om det, och OM ett blodprov hade tagits på BVC under graviditeten hade det ändå varit försent för att vaccinera mig. Man kan inte ta om vaccinet under en graviditet då även det skulle skada fostret, så då hade det ändå blivit att jag hade gått runt i 9 månader utan att kunna vara hundraprocentigt säker på att inte smittas mot viruset

Vad jag vill säga med detta inlägg (förutom att vara allmänt irriterad) är att kolla ert värde för MPR (mässling, röda hund och påssjuka) INNAN ni planerar att bli gravida. Det görs med ett enkelt blodprov. Jag vill inte att någon ska riskera sina fosters liv genom att inte vara tillräckligt informerade. Jag ska ta om vaccinet idag och trots att jag får vänta en extra månad på att starta min IVF, är det värt det för jag vet att mitt blivande barn är tryggt och säkert. Vill ni veta mer kan ni bland annat besöka VårdFokus hemsida där de berättar mer: länk här

Share:
Written by Sannilynn
Jag heter Sandra, min man heter Cristian och vi är ett gift par från Göteborg. Efter 2 års tid av ofrivillig barnlöshet, infertilitetsutredningar och 1 IVF blev vi hösten 2019 gravida med vårt första barn. Vi fick däremot göra abort i vecka 22 då avvikelser hittades i fostrets hjärna. Följ vår resa till att bli föräldrar, se videos om våran infertilitetsresa och få ta personlig del av vår vardag, våra tankar och rädslor för framtiden.